Guide: 3 gode råd før du optager et erhvervslån


Med en række af nye låneudbydere har det aldrig før været så nemt for små og mellemstore virksomheder at ansøge om et erhvervslån, ofte uden at skulle sætte en fod i banken. Men før du optager et erhvervslån er der alligevel en række ting, som er vigtige at overveje - og jo bedre forberedt du er, jo større chance er der for at du får et attraktivt lån.


Hvor virksomhedsfinansiering og erhvervslån før var forbeholdt traditionelle banker, er der nu et voksende marked som hovedsageligt henvender sig til mindre virksomheder. Det gælder for eksempel Yorker, som gør det nemt for virksomheder at ansøge om et lån online.


Det er gode nyheder for dig, for et online erhvervslån gør de hurtigt og gennemskueligt for virksomhedsejer at ansøge om et erhvervslån. Men selvom det er både hurtigere og nemmere at ansøge og blive godkendt til et erhvervslån, bør du alligevel tænke dig grundigt om, inden du ansøger.


Nedenfor guider vi dig gennem de spørgsmål, du bør overveje, før du skriver under på lånekontrakten.


Før du optager et erhvervslån


Vær specifik med dit formål med lånet

Først og fremmest er det vigtigt at vide, hvor meget du vil låne og hvad du vil bruge lånet til. Det giver måske lidt sig selv, men som virksomhedsejer tror du helt sikkert på dit koncept og er overbevist om din succes. Derfor er det vigtigt lige at fange dig selv, være realistisk og lægge en plan. Det går desværre ikke altid som forventet, så det er vigtigt at du er forberedt, selv hvis det værste skulle ske. Med andre ord sørg for, at du ikke låner flere penge, end du kan betale tilbage med din nuværende indtægt.


En god låneudbyder vil også spørge ind til dit forretningskoncept og hvad du planlægger at bruge pengene til, så det er godt at være forberedt.

Overvej hvor stort et beløb du har behov for


Inden du søger finansiering, har du typisk et konkret behov. Har din virksomhed brug for flere medarbejdere, nyt udstyr, nye lokaler eller bare almindelig driftskapital? Hvor usikkert er beløbets størrelse? Hvis det for eksempel er et konkret tilbud på driftsmateriel du ønsker finansieret, er beløbet mere sikkert end hvis du skal indrette nye lokaler. Jo mere usikkert beløbet er, jo større buffer (i %) skal du lægge til, så du sikrer at du ikke løber tør for penge midt i et projekt.


Det konkrete beløb estimerer du derefter ud fra behovet. Er det nye lokaler, så er det en god idé at kigge på antal kvadratmeter og finde sammenlignelige priser.

Det er også en god idé at overveje, hvad den konkrete investering betyder for din forretning. Giver det mere omsætning eller kan du spare omkostninger som følge af investeringen? Skal du i banken, vil du ofte også kunne få bedre vilkår, des bedre og mere detaljeret du har beskrevet idéen bag investeringen. Det kalder banken ofte business casen.


Indhent flere lånetilbud

De fleste mindre virksomheder spørger først i deres bank, når de har behov for lånefinansiering og mange kommer aldrig videre. Det er en fejl. Ligesom med andre leverandører er det altid en god idé at indhente flere tilbud. Spørg gerne to-tre andre banker, som udbyder erhvervslån I dit område og har kendskab til din industri.

Der er også alternativer til banken. Specielt når beløbet ikke er så stort, kan det godt betale sig at ansøge om et lån online. Online låneudbydere har ofte ikke de samme gebyrer som i banken og samtidig går det noget hurtigere at blive godkendt til et lån.


Låneudbydere du kan overveje:

  • Din egen bank

  • Andre banker

  • Online låneudbydere med fokus på erhvervslån, som f.eks. Yorker, Qred og Ferratum Business

  • Fakturabelåning (også kaldet factoring)

  • Peer-to-peer långivere, som f.eks. Lendino og Flex Funding

  • Realkredit, hvis du har fast ejendom du kan belåne (kan oftest kun betale sig for større lån)

Sammenlign de forskellige lånetilbud med hinanden

Efterhånden som du modtager de forskellige lånetilbud, er det en god idé at begynde at sammenligne dem med hinanden. Inden du kan det, er det værd at overveje, hvad der er vigtigt for dig. Er prisen det vigtigste eller er det vigtigere at få lånet hurtigt og uden for meget besvær? Hvis beløbet er usikkert, kan det også have en gevinst at vælge en udbyder, hvor man nemt kan øge lånebeløbet eller betale det tilbage før tid, uden at det koster noget.


Prisen på et erhvervslån er ikke altid nem at gennemskue. Hos nogle udbydere betaler man rente, hos andre månedsgebyr og hos nogle begge dele, f.eks. ved lånets start. Der kan også være skjulte gebyrer, f.eks. ved udskrift af saldo, ved tidlig indfrielse, ved betaling over Betalingsservice osv.


Udover prisen kan der også være stor forskel i lånevilkår. For eksempel kan der være krav om at du stiller sikkerhed for lånet. Det kan være pant i din ejendom, varebiler eller lignende.


Du bør også overveje, hvor hurtigt du kan få udbetalt lånet og om der er krav om, at du udarbejder budgetter og forretningsplan, før du kan få din ansøgning vurderet. Specielt ved mindre lånebeløb er det ofte ikke besværet værd, med mindre man har det liggende i forvejen. Og skal du have fat i din revisor for at tilvejebringe den krævede dokumentation, kan du hurtigt bruge flere penge på rådgivning end du sparer i rente.


Der kan altså være mange ting du skal overveje, når du sammenligner lånetilbud. Nedenfor har vi sammenfattet en huskeliste, der gør det lidt nemmere. Vær opmærksom på, der kan være andre overvejelser i spil, når du skal vælge det rigtige erhvervslån til lige præcis din virksomhed.


Huskeliste når du skal sammenligne lånetilbud

Renten - er den i % pr. måned eller pr. år?

Det samlede beløb som betales i hele lånets løbetid

Er der skjulte gebyr ved udbetaling af lånet, indfrielse osv.?

Skal du stille sikkerheder i f.eks. materiel eller dine fakturaer?

Hvad kræves af dokumentation, budgetter og lignende før du kan få lånet?

Hvad er den realistiske tidshorisont før du får lånet udbetalt?


Med en smule forberedelse og indledende tanker står du ofte bedre rustet til at søge finansiering til din virksomhed. Det kan godt betale sig, så du vælger det erhvervslån som passer bedst til dig. Hvis du har behov for at diskutere dine muligheder, er du meget velkommen til at kontakte Yorker direkte. Vi er altid interesseret I at høre fra mindre virksomheder, som har spændende projekter, de søger finansiering til.

22 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle