Tillykke, I har fået Innobooster! Men har I råd til det?

Innobooster eller andre typer af offentlige tilskud (soft funding) er en attraktiv måde for mange iværksættere at finansiere sig på. Fordelene er mange; man skal ikke afgive ejerandele, det er et kvalitetsstempel fra en anerkendt offentlig fond og ikke mindst et stort rygstød økonomisk til at få finansieret en væsentlig del af projektet. Men mange er ikke klar over, at man første får pengene efter de er brugt, hvilket kan give en likviditetsudfordring efter få måneder - specielt hvis man er en nystartet virksomhed.


Photo by Ameen Fahmy on Unsplash

Tillykke, I har fået Innobooster! Brevet lander i indbakken og begejstringen på teamet er naturligvis stor. Udover et økonomisk boost er det også en stort moralsk rygstød og anerkendelse af jeres arbejde og af jeres innovative projekt. Nu kan I ansætte den udvikler I ikke havde råd til før eller få ekstern hjælp til at få udviklet jeres løsning.


Dialogen med investorer er også blevet nemmere. Hvis I allerede har investorer kan I sammen med dem glæde jer over at deres investering er blevet mere værd og nye investorer vil også være nemmere at tiltrække. “Innovationsfonden tror så meget på os, at de har valgt og støtte vores projekt med xxx”, er noget de fleste investorer godt kan lide at høre.


Men snart begynder spørgsmålene. “Hvornår får vi pengene?”, spørger medarbejderne og bestyrelsen. Mange iværksættere vi har talt med er blevet overrasket over de ikke modtager pengene med det samme. De fleste offentlige tilskudsordninger, som f.eks. Innobooster, kræver at man først afholder udgifterne selv, så de kan dokumenteres inden beløbet udbetales. Det betyder at der ofte kan gå 2-3 måneder fra man har udgiften til man får den (eller en del af den) dækket. Det kan være et problem for mange og de risikerer at løbe tør for likviditet inden de modtager den første udbetaling fra fonden.


Hvordan kan startups løse det likviditetsbehov, som Innobooster skaber?

Innobooster eller anden soft funding er som nævnt en positiv begivenhed, som alt andet lige gør virksomhedens liv lettere. Det gør sig også gældende i forhold til at tiltrække yderligere kapital, f. eks. fra nye investorer. Nye og eksisterende investorer vil helt sikkert se mere positivt på virksomheden og det vil gøre det nemmere at tiltrække risikovillig kapital, men det vil stadigvæk være på vilkår som afspejler virksomhedens tidlige stadie. Stifterne vil helt sikkert foretrække at vente til de næste milepæle er opnået, da det vil forbedre forhandlingspositionen og stifterne dermed ikke udvandes i samme grad som tidligt i virksomhedens liv.


Et alternativ er bankfinansiering, som har den fordel at stifterne ikke skal afgive ejerandele. Til gengæld er banker tilbageholdende med at give lån til iværksættere uden betydelige sikkerheder - også selvom man har fået Innobooster. De er også underlagt regulering, som kan begrænse deres muligheder for at hjælpe så tidligt i virksomhedens liv.


I stedet kan virksomheden låne penge hos en af de online udlånsselskaber, som har specialiseret sig i erhvervslån. Det kan dog være meget dyrt (se en prissammenligning af udbydere af erhvervslån her) og samtidig ufleksibelt i forhold til den korte periode, som man har behov for at låne pengene.


Grant Financing, skræddersyet mellemfinansiering af offentlige tilskudsordninger

Som alternativ til eksterne investorer, banklån og online udlånere har Yorker udviklet et produkt vi kalder “Grant Financing”, som udelukkende henvender sig til virksomheder, som har fået (eller forventer at få) soft funding (dvs. finansiering uden modydelse) fra en fond.


Produktet tager udgangspunkt i den enkelte virksomheds situation og pengestrømmene skræddersyes, således at pengene udbetales samtidig med udgifterne og tilbagebetales med de midler, virksomheden modtager fra fonden nogle måneder senere. Dermed sikres en optimal udnyttelse af kreditten og minimering af renteudgifterne. Der er ingen stiftelsesgebyrer og fuld fleksibilitet i forhold til tidlig tilbagebetaling.


Kontakt os ved at udfylde kontaktformularen på vores hjemmeside for at høre mere om jeres muligheder for at få mellemfinansiering i forbindelse med f.eks. Innobooster. Hvis I ikke har søgt endnu kan vi også hjælpe jer med at skabe kontakt til rådgivere, som kan hjælpe med at udarbejde jeres ansøgning.


Vi glæder os til at høre fra jer og til at hjælpe jer med at realisere jeres projekt.


Om Yorker

Yorker er en online udlånsvirksomhed, som udelukkende fokuserer på mindre virksomheder. Vi tilbyder finansiering på enkle og forståelige vilkår uden en lang og omstændelig proces, da vi har automatiseret vores kreditproces, hvor vi bla. automatisk trækker virksomhedens data data fra en række forskellige datakilder. Læs mere på www.yorker.dk, hvor du også kan læse mere om personerne bag.


Om Innobooster og Innovationsfonden

Hvert år støtter Innovationsfonden en lang række innovative projekter gennem bla. programmet Innobooster. Støtteordningen gives uden krav om modydelse til gengæld, dvs. uden at fonden modtager ejerandele i virksomheden. Til gengæld kræver Innovationsfonden, at projektet bla. har innovationshøjde og bidrager til job og velstand i Danmark. Læs mere om kravene og Innoboster på: https://innovationsfonden.dk/da/programmer/innobooster

42 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle