Tre veje til finansiering af vækst

Mange virksomheder har potentiale til vækst, men slår bremserne i af mangel på egne penge, modvilje mod at tage et erhvervslån eller frygt for at give investorer medbestemmelse.

Her har vi samlet alt du skal vide om, hvorfor du skal invitere gæld eller medejere inden for alligevel, når du er klar til trykke på vækstspeederen.


Vækst for egne penge

Et godt udgangspunkt for en vækstvirksomhed er fornuftigt nok at du selv tror på din forretningsidé. Det kan du demonstrere ved at sætte dine egne penge på spil og vise omverdenen at du er parat til at tage en chance for at din virksomhed får succes.

Det kan også være en udfordring at overbevise banker og investorer, hvis du ikke selv har noget ‘i klemme’ økonomisk. Har du derimod selv investeret, kan det være meget lettere at overbevise banken eller investor om værdien af at finansiere din virksomhed.


Egenfinansiering er den største frihed

Det vigtigste for mange selvstændige er den frihed egenfinansiering giver dig. Når du bruger dine egne penge til at investere i virksomheden, kan du vækste i det tempo, der passer dig.

Det er netop den frihed der har lokket mange til at blive selvstændige. Derfor foretrækker mange virksomheder også egenfinansiering i de første år.


Det vigtigste for dig?

Egenfinansiering er fundamentet i de fleste sunde virksomheder, og hører du til dem, der ikke bryder sig om gæld, og som værdsætter selvbestemmelse højere end størst mulig vækst, så giver det mening at du holder dig til egenfinansiering.


Fordele ved egenfinansiering:

 • Du fastholder din selvbestemmelse

 • Du viser, at du tror på din forretningsidé

 • Du kan skabe et sundt fundament, som banker og investorer ser positivt på

 • Ulemper ved egenfinansiering:

 • Du risikerer at bremse dine vækstmuligheder uden penge fra lån og investorer

 • Du går glip af den erfaring, som en aktiv sparringspartner kan bidrage med


Vækst for lånte penge

Med et lån fra banken eller en online långiver kan du få fuld fart på væksten, uden at skulle give slip på styringen af din virksomhed. Lånefinansiering giver dig langt flere muligheder for at forfølge din vækststrategi, uden hele tiden at halte bagefter i budgettet.


Flere nye markeder på én gang

Der er altid risiko involveret, når du skal slå dig løs i et nyt marked. Men der kan også være store gevinster at gå efter ved at udvide din målgruppe eller produktlinie. Det kræver til gengæld flere penge eller flere hænder, men hvis du kan nå markedet før dine konkurrenter, kan det være investeringen værd.


Du beholder selvbestemmelsen

Tager du et lån, skal du selvfølgelig betale lånet tilbage. Men så længe du tjener penge og betaler dine afdrag til tiden, så blander banken eller anden långiver sig ikke i din forretning. Derfor kan du lånefinansiere din vækst uden at skulle give slip på styring i din virksomhed.


Ekstern part øger professionalisering

Når du bliver udfordret af en bank eller långiver, er du nødt til at stille helt skarpt på din idé. Det er hårdt arbejde med forretningsanalyse og rapportering, men positivt, fordi det giver dig bedre indsigt i din egen forretning. Det løfter kompetenceniveauet og gør virksomheden mere professionel.


Fordele ved lånte penge:

 • Du kan trykke på vækstspeederen, tage nye kunder og store ordrer ind og give konkurrenterne baghjul på flere markeder samtidigt

 • Du kan forfølge en stabil langsigtet vækststrategi uden opbremsninger

 • Der findes mange lånudbydere på markedet, så du kan vælge, vrage og forhandle dig til det bedste erhvervslån til din virksomhed


Ulemper ved lånte penge:

 • Det er en ekstra udgift for din virksomhed at låne penge

 • Banken kan finde på at kræve indflydelse, hvis indtjeningen og afdragene halter


Vækst med investorer

Hvis dine muligheder for egenfinansiering og lånefinansiering begrænser din virksomheds vækst, kan du overveje at invitere en investor ind i virksomheden. De mest vækstorienterede virksomheder benytter både lånefinansiering og investorer.


Du afgiver indflydelse

Inviterer du en investor ind i din virksomhed, skal du selvfølgelig overveje, at du ikke længere selv har fuld selvbestemmelse. Du er nødt til at veje, hvor meget indflydelse du er parat til at afgive til investorer for at øge din virksomhedsvækst, eller om du foretrækker at have fuldt ejerskab af en virksomhed, der ikke realiserer sit potentiale, eller går helt i stå, fordi du mangler finansiering.


Kloge penge

En investor er ikke kun en kilde til finansiering og irritation, men medbringer også kompetencer og kontakter. Professionelle investorer har et væld af viden, netværk og erfaringer, som du kan drage nytte af.


Fordele ved investorer:

 • Du får mulighed for at forfølge nye vækstmuligheder

 • Din investor kan give dig adgang til erfaring og netværk

 • Investorer har ofte mere indblik i vækstprocessen end din bank eller lånudbyder, og vil derfor ofte være mere fleksible og tålmodige


Ulemper ved investorer

 • Din investor vil have indflydelse på virksomhedens strategi og ledelse

 • Du ejer ikke længere hele din virksomhed, og ved et eventuelt salg får du kun en del af pengene med


Vil du vide mere om finansieringsmuligheder for din virksomhed? Læs vores guide til finansiering af din virksomhed, hvor du kan finde flere alternativer og idéer til finansiering.

99 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle