Låntyper

Når du tager et virksomhedslån er der typisk 3 låntyper, du skal kende til: serielån, annuitetslån og stående lån. Hvert af lånene har fordele og ulemper, og inden du låner skal du tage forbehold for din økonomi, likviditet og dine muligheder. Nedenfor har vi samlet en hurtig oversigt over de 3 låntyper med et praktisk låneeksempel. 

 

Stående lån

Når du optager et virksomhedslån som et stående lån, betaler du kun renter i låneperioden. Du skal derfor betale hele lånebeløbet tilbage ved sidste termin, medmindre du optager et nyt lån til at betale for det gamle lån. Det kan være en billig løsning for din virksomhed under lånet, men risikabelt ved termin, da du ikke altid kan vide hvor din virksomhed befinder sig i slutningen af låneperioden.

 

Låneeksempel: Låner du 100.000 kr over 5 år til en rente på 12 % ser regnestykket altså sådan her ud: 


 


 


 

 

 

 

 

 

Annuitetslån

Et annuitetslån er den mest almindelige type lån, for eksempel hvis du låner i banken. Annuitetslån er et fastforrentet lån, hvor renteandelen af den samlede ydelse falder over lånets løbetid. Renteandelen falder, fordi du løbende afdrager på dit lån, og derfor betaler du rente af et stadigt mindre beløb. Praktisk betyder det, at du betaler det samme i ydelse hver måned, men at andelen af rente og afdrag skifter undervejs i lånets løbetid. Derfor, afdrag = ydelse - rente. 

 

Låneeksempel: Låner du 100.000 kr over 5 år til en rente på 12 % ser regnestykket altså sådan her ud:  


 

 

Serielån

Serielån oplever du ofte, hvis du tager et online lån eller privat lån. Med et serielån afdrager du det samme beløb gennem hele låneperioden, lidt ligesom med annuitetslån. Forskellen er, at afdraget udgør en fast procentdel af lånets hovedstol, som er det beløb, der oprindeligt lånes. Rentebetalingerne er større i starten og falder i takt med restgælden. Altså, ydelse = rente + afdrag.  

 

Låneeksempel: Låner du 100.000 kr over 5 år til en rente på 12 % ser regnestykket altså sådan her ud:  


 

 

Hvilken type lån skal du vælge?

Der er mange forskellige muligheder og valg at overveje, inden du optager et virksomhedslån. Det lån der passer bedst til dig og din virksomhed, afhænger selvfølgelig af din økonomiske situation og hvilken låntype, du får tilbudt. Et stående lån er dyrere i længden, men kan give dig luft i økonomien under løbetiden af lånet. Et serielån er billigere total, men du skal forvente at dine afdrag varierer efterhånden som du betaler lånet af. Et annuitetslån koster en smule mere totalt, men under lånets løbetid ved du præcist hvor meget du skal afdrage hver måned. 

Vil du høre mere om et erhvervslån til din virksomhed? Du kan altid kontakte os og høre mere om dine muligheder.

Serielån.PNG
Stående lån_tabel.JPG
Annuitetslån_tabel.JPG