SMV finansiering

Har du helt styr på de forskellige typer af virksomhedslån? I dag findes der mange flere muligheder end bank og online erhvervslån, hvis du er en SMV (små og mellemstore virksomheder), der har brug for finansiering. Få et overblik over det voksende marked af lånetilbud, og hvilke fordele og ulemper der følger med hver. 

 

Der findes mange forskellige tilbud på lånemarkedet, og som virksomhedsejer kan det være lidt af en jungle at finde ud af, hvad der passer til lige præcis din virksomhed. Måske er der endda nye muligheder, du ikke har overvejet. Her får du et overblik over, hvilke lånetyper der eksisterer og hvilken type virksomhed, der oftest optager den type lån.  

 

Det er vigtigt at gennemtænke, hvordan du finansierer din virksomhed, for det kan have stor indflydelse på din forretning. Tager du et kviklån kan du hurtigt komme i gang med din virksomhed, men det kan være dyrt i længden. Ansøger du om et banklån, kan du bruge både tid og penge mens du venter på at blive godkendt. Men der findes mange flere former for virksomhedsfinansiering, hvis du er kreativ og villig til at bruge lidt tid på at undersøge dine muligheder. 

 

Egenfinansiering

Egenfinansiering er måske ikke lige det første du tænker, når du hører ordet erhvervslån. Men når du starter virksomhed er du stort set altid nødt til at bidrage økonomisk. Det er nærmest umuligt at låne fra en bank eller tiltrække investorer, hvis du ikke i et eller andet omfang selv kan bidrage til finansieringen. På den måde viser du også, at du selv tror på forretningen og vil tage del i risikoen. 

 

Fordele ved egenfinansiering

Med egenfinansiering har du langt mere kontrol over din virksomhed end andre former for finansiering. Investorer vil ofte forsøge at få indflydelse i virksomheden, og der er altid en chance for, at en investor vælger at trække sin støtte eller kræver et urimeligt højt afkast på investeringen. 

 

Ulemper ved egenfinansiering

Hvis du selv står for al finansieringen af din virksomhed, så er du også alene om at bære risikoen. Er din virksomhed ikke succesfuld, kan du risikere at miste alt hvad du ejer - inklusiv hus og hjem. Selv når det går godt for din virksomheden, kan det stadig være et stort pres, både for dig og din familie, at lægge mange penge i et projekt udover alt den tid man bruger. 

 

Har du mulighed for 100 % egenfinansiering står du kun til regnskab for dig selv og kan komme hurtigt i gang med din virksomhed. Det kan også være, at det er et nødvendigt valg, hvis du ikke har kunne overbevise andre om, at virksomheden er værd at investere i. Det letteste er selvfølgelig, hvis du har vundet i lotto eller har en skjult formue, du kan kaste ind i din forretning. Er du ikke helt så heldig, kan du overveje en eller flere af følgende muligheder:

 

  • Kapitalfremskaffelse i dit netværk (f.eks. private investorer eller familielån)

  • Crowdfunding

  • Banklån (din egen eller andre - få altid mere end ét tilbud!)

  • Realkredit, hvis du har fast ejendom du kan belåne (kan oftest kun betale sig for større lån)

  • Få et lån uden sikkerhed gennem online låneudbyder (for eksempel Qred, Ferratum Business eller Yorker)

  • Fakturabelåning (også kaldet factoring)

  • Peer-to-peer långivere, som f.eks. Lendino og Flex Funding

 

Private investorer 

Private investorer er oftest enkeltpersoner, der har penge tilovers og som ønsker at investere dem i noget, der er lidt sjovere end obligationer. “Professionelle” private investorer, som for eksempel Danish Venture Capital eller Business Angels Copenhagen lægger ofte penge i virksomheden i bytte for en procentdel af virksomhedens omsætning eller overskud. 

 

Fordele ved private investorer

Professionelle investorer er for det første villige til at løbe den risiko det indebærer at investere. De håber selvfølgelig på at få noget ud af investeringen, men kan også hjælpe dig med deres erfaringer, netværk og adgang til ressourcer, som du kan udnytte til at udvikle din virksomhed. 

 

Ulemper ved private investorer

Private investorer vil højst sandsynligt forlange en større ejerandel og mere indflydelse, end du ville foretrække. Med en privat investor kan du miste for meget kontrol og de kan være svære at forhandle med, da de har erfaring fra branchen. Der vil også være et pres for at opnå et vist afkast. 

 

Familielån (familie og venner)

 

En privat investor kan også være familie eller venner. Det lyder som den nemme løsning, men vælger du at låne fra familie og venner skal du tænke over mange af de samme ting, som med en professionel investor. 

Overvejer du et familielån kan du online finde skabeloner eller råd til, hvordan du stiller en låneaftale op. 

 

Fordele ved familielån

Familie og venner forventer ikke nødvendigvis betaling eller renter til gengæld for at låne til dig. At dit netværk er villig til at investere i din virksomhed kan også styrke din troværdighed overfor andre investorer og gøre det lettere at finde fremtidig finansiering. 

 

Ulemper ved familielån

Penge mellem venner og familiemedlemmer kan være en følsom sag, der kan belaste et forhold. Det er en god idé at have en skriftlig aftale med klare vilkår, så du undgår problemer senere hen.

Crowdfunding

Crowdfunding bliver mere og mere populært og kan være en løsning, hvis du leder efter finansiering til et specifikt projekt eller produkt. Crowdfunding betyder, at privatpersoner bidrager til din virksomhed via online platforme (for eksempel Kickstarter og Indiegogo) til gengæld for modydelser eller aktier i dit selskab. Med crowdfunding kan privatpersoner enten donere eller låne dig penge, afhængigt af hvilken form for crowdfunding du benytter. 

 

Fordele ved crowdfunding

Crowdfunding-kampagner giver dig let adgang til en stor gruppe potentielle investorer på én gang. Denne type kampagne kan også være med til at bekræfte, at der er et marked til din idé. Du kan få feedback og etablere en kundebase på et tidligt tidspunkt, og kampagnen kan fungere som en form for reklame ved at skabe opmærksomhed omkring din virksomhed. 

 

Ulemper ved crowdfunding

Crowdfunding egner sig ikke til alle virksomheder og kræver en del administrativt arbejder. Du skal bruge tid på at lave en interessant kampagne, promovere den og håndtere mange små donationer. Der er et stort pres og usikkerhed, da du har en begrænset mængde dage (ofte 1 måned) til at promovere din idé. De fleste crowdfunding-sider fungerer som regel med et alt eller intet-princip, hvilket betyder, at hvis du ikke når målet for finansieringen, så får du ingenting. Det kan betyde en masse spildt arbejde fra din side. Samtidig skal du være forberedt på at tilbyde en eller anden form for produkt eller ydelse til dine investorer. 

 

Banklån

Banken er den klassiske kilde til finansiering af et erhvervslån. Men er du en mindre virksomhed er der en væsentlig risiko for, at det kan blive både besværligt og tidskrævende at få et banklån. På den anden side er det ofte den billigste løsning. 

 

Fordele ved banklån

Et banklån tilbyder ofte din virksomhed en billigere rente end andre låneudbydere, og du kan samtidig få rådgivning, hvis du har brug for sparring. Samtidig vurderer banken grundigt din økonomi før du bliver godkendt til lån, hvilket kan bidrage til at give dig et bedre overblik over din virksomheds økonomi. 

 

Ulemper ved banklån

Virksomhedslån og andre former for kredit indebærer gebyrer og renter når du tager et banklån. Derudover skal du ofte stille sikkerhed, personlig kaution, have tilstrækkelig egenkapital og opfylde en række dokumentationskrav, før banken vil låne dig penge. Det kan være en lang og træls process, og er du en mindre virksomhed eller iværksætter, så har du sikkert rigeligt andet at se til.

 

Realkredit

Et realkreditlån er et lån, du optager i et realkreditinstitut med pant i fast ejendom. Realkreditlånet har en direkte sammenhæng til obligationer. Udbud og efterspørgsel afgør derfor, hvad det koster at låne. Derimod kan et realkreditlån ikke opsiges på samme måde som et banklån fra långivers side, så længe du betaler til tiden og ikke lader ejendommen forfalde. 

Fordele ved realkredit

Renten er ofte meget lav på et realkreditlån og det er en af de billigste finansieringsformer, hvis du skal låne pengene i længere tid.

 

Ulemper ved realkredit

For at kunne benytte sig af realkredit kræver det, at din virksomhed har en ejendom med friværdi. Derudover er stiftelsesomkostningerne ret høje og realkreditlån kan derfor bedst betale sig for store lån over en længere periode. Hvis du kun skal låne nogle få hundrede tusinde i kortere tid (under 4-5 år), så bliver de sparede renteomkostninger ofte spist op af gebyrer. 

 

Fonde og støtteordninger

I Danmark findes der en bred vifte af fonde og støtteordninger til iværksættervirksomheder og SMV, f.eks. Vækstfondens vækstlån, som er målrettet små og mellemstore virksomheder. Er I en ny virksomhed med en god idé kan I også søge Innobooster, som har den fordel at det ikke skal tilbagebetales. Det gode ved fonde og støtteordninger er, at der ofte er en risikovillighed, du ikke finder ved andre former for finansieringsmuligheder. 

 

Fordele ved fonde/støtteordninger

Fonde og støtteordninger er en tryg og pålidelig form for finansiering, og hvis du f.eks modtager iværksætterstøtte fra en offentlig institution, kan det signalere tillid og troværdighed til andre, der kunne have lyst til at finansiere din virksomhed. 

 

Ulemper ved fonde/støtteordninger

Fonde og støtteordninger har ofte mange krav, der skal opfyldes for at din virksomhed kan få finansiering. Ansøgningsprocessen kan være lang, og nogle gange er du i skarp konkurrence om en pulje med andre gode virksomhedsidéer. Der kan også være begrænsninger for, hvilken type branche der kan få adgang til offentlig finansiering og du er nødt til at sætte dig fuldt ind i alle vilkår, krav og omkostninger.  

 

Online låneudbyder

Et online lån kan være et nemt og hurtigt alternativ, men du skal som virksomhedsejer også være klar til at sætte dig ind i alle vilkår, fagtermer og udregninger. Der er mange låneudbydere at vælge imellem, så et online erhvervslån kan involvere en del research, selvom låneprocessen i sidste ende ofte er kortere end i banken. 

Fordele ved online låneudbyder

Med et online lån er der oftests en kort låneprocess og du har får hurtigt adgang til pengene. De fleste online lån kræver ikke at du stiller sikkerhed (dog kræves der ofte personlig kaution) og der er ikke de samme krav om dokumentation eller forretningsplaner, som banken ofte kræver at du stiller op med. Samtidig er det online lånemarked voksende, så der er mange muligheder at vælge imellem.   

 

Ulemper ved online låneudbyder

Renten på et online lån er for det meste højere end hvad du kan låne til i banken - til tider meget højere. Så vær forsigtig og sæt dig godt ind i, hvad du skal kigge efter. Samtidig bruger låneudbydere andre begreber, når de snakker om lån, end dem du måske er vant til. Du skal derfor være meget skarp på, hvilke vilkår du låner til og hvordan du bedst sammenligner de forskellige tilbud. Vil du vide mere om hvordan du vælger det bedste online erhvervslån? Vi har lavet en sammenligning af erhvervslån hos de 4 største online låneudbydere i Danmark. Du kan også læse vores 3 gode råd, før du tager et erhvervslån.  

 

Fakturabelåning (også kaldet factoring)

Fakturabelåning betyder at dine fakturaer bliver belånt og at du frigør likviditet svarende til beløbet på fakturaen fratrukket gebyret til fakturabelåningsselskabet. Du sælger dine fakturaer til et fakturabelåningsselskab, som derefter inddriver fakturaen hos din kunde, når beløbet forfalder. Dermed er det ikke kun din virksomheds betalingsevne, som bliver vurderet, når du skal låne penge, men også dine kunders evne og villighed til at betale for en leveret vare/service.   

 

Fordele ved fakturabelåning

Fakturabelåning giver dig likviditet her og nu, muligvis også hvis banken ikke vil godkende dig til et virksomhedslån. Du slipper også for en stor del af arbejdet og bekymringen med inddrivelse og mange fakturabelåningsselskaber giver dig adgang til kreditstyringsværktøjer, hvor du kan få et overblik over dine kunder og deres kreditværdighed. 

Ulemper ved fakturabelåning

Den største ulempe ved fakturabelåning er, at omkostningerne er ret høje, når man omregner det til en effektiv rente. Finansieringen er ofte kort (betalingsfristen på fakturaen), så det egner sig bedst til en situation, hvor der er et kortfristet likviditetsbehov. Samtidig kræver det oftest at debitor (kunden) adviseres om, at de skal betale til fakturabelåningsselskabet i stedet for dig. Det kan godt give praktiske udfordringer, hvis din kunde f.eks. er en stor koncern, hvor du er blevet godkendt i deres indkøbsafdeling. Det er også vigtigt, at du har økonomistyringsværktøjerne til at håndtere det.

Peer-to-peer långivere 

Peer-to-peer långivere (også kaldet crowdlending) er undergruppe af crowdfunding. Peer-to-peer firmaer som Lendino er en online platform for lån, hvor private og professionelle investorer kan låne direkte til kreditværdige virksomheder. Lånet er ofte delt i mindre andele, som gør det muligt for mange enkeltpersoner at være sammen om at finansiere et lån.  

Fordele ved peer-to-peer långivere

Med peer-to-peer kan du som virksomhed låne direkte fra danske investorer. Det betyder højere afkast til långiver og lavere omkostninger for dig som låntager. Samtidig kan du teste, om andre finder din forretningsidé bæredygtig nok til at de vil investere i den, og låneprocessen er mere uformel end andre lånemuligheder. 

 

Ulemper ved peer-to-peer långivere

I samme stil som crowdfunding af egenkapital kræver crowdlending at du kan sælge dit koncept. Du skal derfor investere en del tid og energi i at klarlægge, forklare og præsentere, og du skal løbende administrere kampagnen på online platformen. Crowdlending har oftest også en løbetid, så du har en begrænset periode til at overbevise investorer om, at din forretningsidé er værd at investere penge i. Crowdlending er offentlig, så kunder og konkurrenter vil kunne se at du har behov for finansiering og detaljer omkring din virksomhed, som du måske ikke ønsker skal komme til deres selskab. Selvom crowdlending foregår online, så er ansøgningsprocessen ofte ret manuel og tidskrævende, ofte ligeså tidskrævende som i banken. Når man først er godkendt af platformen, så skal man afse yderligere tid og risiko for at der er tilstrækkeligt med långivere, som ønsker at finansiere ens lån.


 

Yorker Erhvervslån - et seriøst alternativ til banken 

 

Yorker har som mål at gøre det nemmere for små virksomheder at få finansiering. Det gør vi, fordi SMV’er udgør 99 % af danske virksomheder og fordi Yorker ejes og drives af iværksættere. Vi ved af egen erfaring, hvor svært det er for små virksomheder at skaffe finansiering - uanset om man som virksomhedsejer ønsker at investere i virksomheden, så den kan vokse sig større, eller om man blot står i en situation, hvor man i en kort periode har et midlertidigt behov for kapital. 

 

Sådan fungerer Yorker Erhvervslån

Vi tilbyder mellemfinansiering af offentlige tilskudsordninger til danske virksomheder på op til DKK 2.000.000. Vi har ingen oprettelsesgebyrer eller skjulte omkostninger. 

Du kan til enhver tid indfri lånet. Det er gratis og uforpligtende at ansøge om et lån. Kontakt os direkte for at høre mere om dine muligheder.